Saumat ja sotkut

maanantaina, syyskuuta 25, 2006

Sarjatuotantoa ja pääntieongelmia

Olen tunnetusti laiska ompelija, joten kun pikkuneiti tarvitsi uusia vaatteita, nappasin pari helppoa kaavaa ja tein sarjana saman tien useamman vaatteen. Tässä Ottobre 1/2004 kaavalla tehdyt paidat. Kolmas odottaa palasina kun en osaa päättää miten koristelisin sen.

Paita 1.
Eurokankaan palakorista löydetty ihanan iloinen kangas. Pääntielle laitoin joustokanttia, jonka sain ratkoa 2 kertaa ennen kuin oli hyvä.


Paita 2.
Kaverilta lahjoituksena saatu kaunis ja pehmoinen kangas pääsi paidaksi. Kiitos Millalle kankaasta!

Ja se pääntie...
Siis miten te ihmiset selvitätte pääntiet? Paita 1:ssa sain siistiä kun tein kantilla, mutta kaitaleella tulee aina ongelmia kun en keksi millä ompeleella kiinnittäisin kaitaleen. Peitetikkisaumuri olisi tervetullut... Tämä siis tehty niin, että ensin kaitale oikealta puolelta saumurilla kiinni ja sitten saumasin avoimen reunan. Taitoin saumavaran ylöspäin ja kaitaleen avoin reuna jäi nurjalle suoraksi. Sitten tikkasin tällä kertaa kolmiaskelsiksakilla reunan niin, että kaitale kiinnittyi.

Ongelmana on se, että jos saumuroi tavallisesti ilman differentiaalisyöttöä, ommel venyttää. Differentiaalisyötöllä taas ei tule tarpeeksi joustavaa. Ja se kiinnittäminen: melkein kaikki joustavat ompeleet venyttävät kangasta tai näyttävät tyhmältä. Kaksoisneulalla taas tulee jotenkin kökköä kun en saa säädettyä sitä kunnolla.

Kertokaas viisaammat miten se Täydellinen pääntie tehdään tavallisella ompelukoneella ja saumurilla?



Tämä pääntie onnistui melko hyvin. Siitä tuli kuitenkin hieman liian joustamaton, mutta onneksi mallissa oli sen verran iso päänaukko, että mahtui tytölle. Ja taas kerran unodin kiinnittää niskaan merkin ommelleessa, joten laitoin sen jälkeenpäin. Merkki on tosi tarpeellinen, että tyttöläinen osaa pukea paidan oikein päin.

5 Kommentit:

  • At 25 syyskuuta, 2006 14:41, Blogger Sahrami said…

    Olen opetellut tekemään pääntiekaitaleen ihan paidan kankaasta ja saumurilla. Hieman pääntien ympärysmittaa lyhyempi kaitale (saumuroin päät yhteen ympyräksi), kaksinkerroin oikea puoli päällepäin, saumurilla pääntiehen kevyesti venyttäen kiinni - ei differentiaalisyötöllä, vaan nimenomaan kaitaletta venyttäen.
    Koska saumuriommel aikaansaa kohtalaisen tukevan taustan, niin pääntien voi sitten tikata ilman että lähtee liepottamaan. Yleensä käytän tikkaamisessa pienimuotoista siksakkia, se joustaa eikä erotu kovin selvästi.

    Yleensä - aika paljon sanottu, jos teen viisi paitaa vuodessa... Huoh.

     
  • At 25 syyskuuta, 2006 16:25, Blogger Arteeni said…

    Minä teen pääntien aikalailla kuten sahramikin. Sinun kuvastasi poiketen minä ompelen kaitaleen pääntielle niin, että saumavara jää päälypuolelle, teen taitteen kaitaleeseen ja tikkaan etupuolelta ihan taitteen reunasta. Tulee tosi siisti eikä saumavarat tai huolittelut jää näkyviin kun ne tulee sinne kaitaleen sisälle.

     
  • At 25 syyskuuta, 2006 16:38, Blogger Susanna said…

    Mä teen niin, että leikkaan pitkän pätkän kaitaletta, yleensä leikkaan koko kankaan leveydeltä, mulla on aina kaitaleet valmiina ;) . Ompele vain toinen olkasauma yhteen, taita kaitale kaksinkerroin np:t vastakkain, laita kaitale pääntien reunaan op:t vastakkain. Sitten saumurilla kiinni, mä en tiedä mitä eroa on tekeekö differentiaalisyötöllä vai ilman, mulla se on ollut aina päällä.

    Pitää venyttää sekä kaitaletta että pääntietä, koko ajan napakka venytys edestä ja takaa. Yhden paidan jälkeen opin kuin paljon tarttee venyttää että tulee hyvä.

    Kun saavutetaan toinen reuna, katkaisen kaitaleen, ja ompelen lopuksi olkasauman kiinni. Jos kaitale on paksu reunaa kannattaa vähän ohennella että ei tule möykkyä..

    Lopuksi tikkaan kaitaleen asentoonsa, yleensä pienellä siksakilla, näyttää kivalta ja tulee siisti.

    Ja samalla tavalla teen myös jos käytän vinonauhaa. Viimeksi kokeilin pitkästä aikaa tehdä niin, että ompelin kaitaleen ensin renkaaksi, ja kiinnitin 1/4 kohdat ja sitten saumuroin, siitäkin tuli tosi jees vaihteeks.. Mut joo, avainsana on just se kankaan venyttäminen, muuten ei mahdu pää.

     
  • At 26 syyskuuta, 2006 19:51, Blogger Räpeltäjä said…

    kiitos kaikille vinkkejä antaneille.. tässä on kai pakko tehdä se viimeinen paita 3. valmiiksi jos saisin siihen vaikka sen Täydellisen pääntien :)

     
  • At 20 lokakuuta, 2006 22:42, Anonymous Anonyymi said…

    Tapaan tikata kaitaleen kiinni oikealta puolelta kaksoisneulalla. Sillä saa vähän peitetikkiä muistuttavaa jälkeä. Kaksoisneulassahan tulee kaksi ylälankaa ja alalanka tekee siksakkia. (Muuten kaitaleen kiinnitys aika lailla, kuten muutkin ovat kuvanneet).

     

Lähetä kommentti

<< Home